(",)

LoveHateFollowers

Saturday, July 21, 2012

Dirty Little Laundry

:Background Music:
Perfect-Simple Plan


Every family has a basket of dirty little laundry; like the parents who play the "parent card" only to find their children's fault or the kids who undeniably hate their bearers but are stuck with them until they are gone. Yes, each family have their own sets of secrets but there are those who decide to air their dirty linen in public loud and proud; like the children who submit their parents to the nursery homes as they grow older. It is real in our society but some of us are still "home-schooling" our parents because of religion's obligation; even when the children thought that taking them away is the best option to parent their parents. Sometimes some people make a rebel of their careless parents, and you will see because some people talk but they never really knew.

Now, in this holy month of Ramadhan, write me in less than 100 words about the children who have left their parents at old folks home when they are busy busying themselves in the city. 

25 comments:

eddy syrol said...

human live with their own dirty line...
tht human...

BTW, selamat menyambut bulan ramadhan (~_~)

Rizal Sadiman said...

Anak derhaka..

Tak pernah fikir ke perasan mak ayah yang jg diorg dr kecil smpi skrg?

I wong (依之汉) said...

*I see what you did there look* hey I know that kind of style of writing. Something related with the background char in DH right? I would love to read a 1000 words of article from this blog. Like Steven Goldsberry write in his book "To become a great writer you can copy the art from them."

Azham Vsvc said...

Eddy: huhu yes. Selamat Menyambut Ramadhan ;)

Rizal: oh really? Don't they have their reasons to put their parents there?

I Wong: Yeap I am actually learning on how to write from DH, and I am so glad I did huhu....If you really fulfil your promise then I would be willing to even a thousand more articles. Thank you so much.

Nick Nashram said...

kalo ade yg buat camne kat diorang punye parents memang tak bau syurga..janganlah kita jadi macam dalam cerita si tenggang..dengan berkata "ahh" pada mak ayah pun dah dikira derhaka..ingat, syurga bawah tapai kaki ibu..sama-sama kita muhasabah..btw.selamat berpuasa :)

I wong (依之汉) said...

I'm still practising it in a language I learn since I was a baby. After I get a hang of it, then I will transfer it to English. I mingle around to find friend(s) in writing who can act not only as a friend but also as advisor and mentor to me and him/her.

The short story? It will happen. You can count on my word for that. =)

Salam Ramadhan and Happy blogging too! *thumbs up*

Azham Vsvc said...

Nik: hahaha...kalau parents tu sendiri yg salah mcm ne? Tak bg didikan agama, tau marah-marah je? Last2 anak-anak sendiri jadi jahat, masih berdosa ke anak-anak tu? Sekadar bertanya ;)

I Wong: huhu....I am willing to help you hehe, but I am not good myself hehehe.... Insyaallah have a blessed Ramadhan, take care and God bless assalamualaikum ;)

ABU said...

Hidup di kota besar macam tu la,..tapi sebgai anak mugkin mereka ada pilihan untk belajar di luar, ilmu agama atau sebagainya..mnjadi orang baik adalah pillihan sendiri, even ibu bapa bolh disalahkan jika tidak bagi didikan awal.. Tapi utuk diri sendiri, berubahla kepd orng yg lebih baik dn berguna.. Kan :)

Azham Vsvc said...

ABU: hurm...mcm tu eyh? Tapi macam ne nak sedarkan ibu bapa plak untuk berhenti lakukan kesalahan itu, agar anak-anak tak ulang kesilapan yang sama?

the malay male said...

anak tak mengenang budi ler tu..ish ish ish...mohon dielakkan

Narumi Isozaki said...

Redha Allah terletak pada redha ibu bapanya. Huhu. Harap2 kite tak jadi anak yg send our parent to the old folks. Sangat takut kalau jadi mcm tu. Minta simpang.huhuhu~

LilyNrman.Com said...

All i know is that I love my parents very much. Happy Ramadhan, Azham. :)

khairul akmal bin azman said...

dok kota pun.. jgn mudah alpa.
duit le cari?
mak bapak?
ingat duit le top up masuk syurga ke?
bukan keredhaan mak ayah yg penting?
so pikir2 kan la

Sca Ndx said...

no comment on this. kat atas dah banyak setuju. :)

selamat meyambut ramadhan!

Azham Vsvc said...

Malay Male: huhu yeap...baru je baca paper pasal kisah Si Tanggang

Narumi: huhu....amin insyaallah. When I become a parent one day I don't want to be doing the mistakes.

Lily: hehe Salam Ramadhan LilyNrman

Azham Vsvc said...

Kay: huhu....okay rasanya dah dapat jawapan yang boleh diterima....terima kaseh kerana meninggalkan komen di sini huhuhu

Sca Ndx: hehe...thanks by the way!

Orked said...

I have no idea at all if u ask me to write about 100 words cos to curse on them need to be more than this...*curse? jahat x?

erm, the funny thing here is i just remember bout my class performance for BIG last week. we had performed a skit about parent who had been sent to rumah org tua..n guess wut? im da director, dats story is so funny but still got the message. If i can share the video with you...hahaha, u might laugh crazily...

p/s: ALLAH ade, dia tahu utk beri balasan kpd org yg menganiayai ibubapanya

Azham Vsvc said...

Orked: hehe sure thing. If you have the video post it up on your blog and I will view it hehehe.....

Hanie Dew said...

baik buruk parents kita,itu juga jaminan kita ke syurga.
yg baik diikut,yg tak baik dihindari.
itu lebih baik.

Azham Vsvc said...

Hanie: Oh macam itu rupanya...walau baik buruk mcm mana sekalipun eyh? huhuhuhu.....insyaallah I will try to become a better parent one day ;)

eva said...

hmmmm.. hati kata sayang n cinta kan parents.. tp susah bila kta nak buat atau jaga parents bila diaorg dah tua.. zaman skrg makin canggih makin malas.. skrg duit jer diaorg jadikan boleh selesaikan satu masalah dgn menghantar rumah org2 tua.. tp dlm tak sedar kita jugak akan dibuat begitu oleh anak2 kita sendiri..tgk lah nanti.. akan jd fenomena.. takut pulak ke zaman teknologi makin canggih ni..

btw.. selamat menyambut ramadhan azham.. moga bulan ni lebih bermakna buat kita ;)

Azham Vsvc said...

eva: hurm...takutnya bila pikir2 balik...sebab pada hari yg sama sy tulis psl blog post ni, saya terbaca kat Metro kot psl Si Tanggang yg hantar mak kat umah orang tua-tua, last sekali anak-anak dia plak yg buat balik kt dia huhuhuuh

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Eva ;)

Azham Vsvc said...

eva: hurm...takutnya bila pikir2 balik...sebab pada hari yg sama sy tulis psl blog post ni, saya terbaca kat Metro kot psl Si Tanggang yg hantar mak kat umah orang tua-tua, last sekali anak-anak dia plak yg buat balik kt dia huhuhuuh

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Eva ;)

Suhami Ahmad said...

anak yang tak kenang budi??

moh joint contest atok
http://anaknegori.blogspot.com/2012/07/contest-sapo-nak-kad-rayo.html

Azham Vsvc said...

Atok: haha insyaallah sy akan join contest tu hehe.l..thanks for inviting heheh!

("-")