(",)

LoveHateFollowers

Wednesday, August 8, 2012

The #DLCW Effect

madebymalaysians:

Thank you so much and never say sorry. :)


long live LCW
tumblr
    Dato' Lee Chong Wei did not fail us all, in fact he made us as a whole nation proud of his achievement in London. What made me even prouder was when #DLCW tweeted "I'm sorry" right after the final badminton match with Lin Dan from China, which I believe is so humble and very sweet in a way. I can really feel the pressure in him to bring back Malaysia's first gold medal in an Olympic game so that explains his tears when he felt like he had disappointed Malaysia.
tumblr
    #DLCW managed to gather all Malaysians regardless of their race, status, gender and political views in front of the television screen (or at the stadium for some) on the night of the final match, and that is really #Dato' Lee Chong Wei's Effect. Right after the game, an ESPN commentator mentioned that "Lee Chong Wei is such a great guy, but Lin Dan is a bit arrogant. Skills win you medals but attitude wins heart" and that quote truly touches the heart of all Malaysians.
A picture says a thousand words
tumblr

    #DLCW not only struggled to bring back the gold medal but he went through the pain of his previous injury and still put up a great fight with his opponent in Beijing and London. #DLCW and his smash as the number 1 World-Ranked Badminton Player really inspires the nation to make an even better challenge next time, and apparently Dato' Lee Chong Wei has agreed to continue Malaysia's Gold Medal Mission in 2016 Rio de Janeiro Olympics. 

tumblr 
   However, there are few thing that should have changed in our Malaysian mentalities; instead of saying "Gagal meraih pingat emas", why not put it in a more positive spin "Berjaya merangkul pingat perak sekali lagi" right? I need to mention this because some of the media in Malaysia put a really negative perception on #DLCW's performance, which I believe will result in more Malaysians having a negative mindset to certain matters. Let us start a change by looking at things more positively, at a truly wider and brighter side. In fact, there are still Malaysians who feel that #DLCW is our GOLD MEDAL so thank you for making us proud, you are our TRUE HERO. Have a break for a moment before smashing out for another big game yeah #DLCW! Take care and God bless !

22 comments:

Nick Nashram said...

let's get Baskin Robbins tonight..two for me none for you..hahah

Akue Achik said...

i`d watched his game 4 years ago during Olympic in Beijing.. mmg game hari tu lg best.. seriously.. :)

anyway, sy cma ska acra balapan..

azham, sy dak ip kent,sabah.. :) awal taun hari tu kitorg ada wat lwtn kat ipba..

Azham Vsvc said...

Nick: You didn't event comment on what I posted up there...disappointed in you hahahahahaha!

Achik: Wah...pernah la pergi IPBA yea? Tak sempat jumpa la sbb waktu tu I da masuk UPM hehhe....

I tak layan sgt sukan tapi masih ambil tahu la hal2 sukan Msia ni hehehe....eyh tapi I suka balapan juga hehehe!

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

kadang2 pihak media ni just nak melariskan surat khabar sebab tu tajuk dia begitu.....

sebab tu peranan media penting kn?

Azham Vsvc said...

Gadis: hehe ada kebenarannya di situ...tapi tak seronok la kalau asyik hentam je kan...puji la sikit2 hehehehe

ikan said...

kecewa bila dy gagal nak grab emas. tapi kesiankan dia jugak. takde rezeki mungkin. :(

Suhami Ahmad said...

seriously atok rasa terharu baca entry ni :')

NARUMI ISOZAKI said...

Touching bila teringatkan betapa frustnya DLCW after game tu. (T_T)

Fez time ever tgk Lin Dan main dlm keadaan yg sangat tertekan. Tapi rezeki & nasib lebih memihak kpd dia. But, it's okay. DLCW has done his very best! We can see it right?

Media? Tak payah cakap lah. Sakit hati je.

Persoalannya: Takkan 4 tahun Olimpik akan dtg pun masih nak hrpkan DLCW? Kena ada pelapis dari sekarang, or dah lama sepatutnya ada pelapis. Huhuhu.

- zuriey - said...

DLCW terbaik..besela diorang ni selalu nak wat header gempak2 dan buat org down

Azham Vsvc said...

Ikan: hehe....tak apa la...boleh cuba lain kali hehehe...

Atok: yeay, sy berjaya membuatkan atok terharu hehehe!

Eiqa Almond said...

However we proud of you Dato' Lee Chong Wei.. :)

anif abdullah| AA said...

kadang2 menyampah tengok front page paper ni..nak kontobesi lebih *emosi plak.haha

suka entri ni :)

Hans said...

feel disappointed tu memang ada tapi Dato LCW dah buat yang terbaik
so, dia memang hero negara :-)

Azham Vsvc said...

Narumi: hehe....sedih tp beliau da cuba yang terbaik hehehe....Media, sesetengah je la yg sekadar nak melariskan jualan kan? Sedih betul...

Yeap, you have your point there...Malaysia needs another apprentice to back up #DLCW in Rion right? At least train somebody else to make an even better competition....

Zuriey: hehe....kesian betul kalau setakat nak melariskan jualan/ambil perhatian dgn cara mcm tu...

eiqa: hehe...yea me too!

Azham Vsvc said...

AA: hehe....kan kan kan? Tak apalah...kita sebagai pengamal media baru ni, tanggung jawab kita untuk lakukan perubahan heheheh

Hans: hehe...tak apa...boleh cuba lain kali hehehe....mesti boleh punya!

Ash Give said...

setuju dengan article ni.. kekadng media ni memberikan perspectif yg ngatif..

apa apa pun tahniah kpd DLCW.. suka ayat ni.."Skills win you medals but attitude wins heart"..

.izzati liyana. said...

taktau kenapa nak nangis baca post ni. serious sedih. Dato' Lee Chong Wei memang sangat bagus. very proud of him. Lin Dan memang dari dulu berlagak. heh. ESPN commentator tu mmg bagus. hihi.

Azham Vsvc said...

Ash: hehe...alhamdulillah syukur objektif tercapai hehehe...

Betul aku pon suka ayat tu hehe...bermakna sgt huhuh....

Izzati: hehe...wah serious nak nangis? Baguslah..saya dapat membangkitkan kesedaran rakyat Malaysia hehehe.... syukur alhamdulillah!

cik Bunge said...

en Azham :) hee. Sory lambat. Welkem to 15 :) K2 kan best? awat tukar kolej?

Azham Vsvc said...

Cik Bunge: hehe...tak ada apa2 lah...sy sendiri memilih untuk pindah kolej, lgpon tak apply K2 semula last sem...hehehe...ada la sebab2 tertentu hehe ;)

P/S: Maaf saya tak boleh nak dedahkan, saya kena menjaga sensitivi semua pihak hahahahahah!

cik Bunge said...

hehe. Okayy zaham. faham-faham :)

Azham Vsvc said...

Cik Bunge: kah kah kah terima kaseh kerana memahami hahaha!

("-")