(",)

LoveHateFollowers

Monday, August 27, 2012

Kembara Ilmu UniKL (Wakaf Quran)

      
   There are plenty of ways to do good deeds;  some would throw an exaggerated iftar celebration for the old folks, some would give alms to the unfortunate orphans and some would just sincerely hug or smile to the less unfortunate people. Yes...good deeds should go beyond boundary, race, status, or even religion because no matter how different we are, we are still humans at heart. This is what a group of students from the Universiti Kuala Lumpur Malaysian Institute of Information Technology (UniKL MIIT) in corporation with Syarikat Etikad Cipta Sdn. Bhd. try to achieve when they organized the program "Kembara Ilmu UniKL (Wakaf Quran) last July. I have invited Shameer Shaari, a representative of the noble act to elaborate further on their project so let us take a read at his profile. 
Shameer Shaari's Profile

Full name: Mohamad Shameer Bin Shaari
Nickname: Shameer Shaari
Birth date: 9th April 1992
Origin: Kuala Lumpur
Educational background:
-Sek. Keb. Desa Petaling
-Sek. Men. Sri Sentosa
-Sek. Men. Teknik Kajang
-Universiti Kuala Lumpur MIIT



THE INTERVIEW

1) Boleh saudara Shameer ceritakan tentang program Kembara Ilmu UniKL (Wakaf Quran) yang telah dijalankan pada bulan lepas?

-Wakaf Quran ini adalah suatu program dimana peserta boleh mewakafkan Al-Quran bagi keperluan saudara Islam yang memerlukan. Program ini bertujuan untuk menggalakkan orang ramai  berwakaf sebagai salah satu daripada saham kita di akhirat. Program ini dianjurkan oleh Jawatankuasa Perwakilan Mahasiswa UniKL MIIT dengan kerjasama Syarikat Etikad Cipta pada 2-6 Jun 2012 bertujuan untuk membantu para pelajar tahfiz di Indonesia dengan menyumbangkan Al-Quran melalui cara berwakaf. 

The Qurans to be distributed to the chosen pesantren.
2) Bagaimanakah pihak saudara mengumpul dana dan sumbangan orang ramai terhadap program ini?
Shameer upon arriving in Bandung.
-Kami telah mengiklankan program ini di seluruh kampus UniKL MIIT termasuklah poster di setiap aras dan lif bangunan. Kami juga telah membuka kaunter di beberapa tempat perhatian ramai seperti di KL Downtown dan majlis-majlis rasmi politik Malaysia untuk memudahkan orang ramai menyampaikan sumbangan. 

3) Bagaimanakah pula dengan pelaksanaan program Wakaf Quran ini?
One of the pesantren in Bandung, Indonesia.
-Kami telah menyampaikan sumbangan wakaf Al-Quran kepada para pelajar tahfiz di Indonesia kerana setelah membuat tinjauan di beberapa pesantren, keadaan mereka adalah sangat susah dan amat memerlukan bantuan umat Islam yang lain dari segi pembangunan sekolah dan pelbagai aspek lagi. Kami telah menetapkan bahawa semua bentuk wakaf hendaklah dalam bentuk wang ringgit disebabkan faktor-faktor tertentu dan sebahagian daripada wang yang telah diwakafkan akan disalurkan juga kepada pembangunan sekolah. Kami akan kembali ke sana untuk mengikuti perkembangan para tahfiz supaya lebih senang untuk melihat tahap kemajuan pendidikan di negara mereka. 

Some of the tahfiz students.  
Old copies of Al-Quran in the pesantren.
A briefing session before the program started. 
The distribution session of Al-Quran at the pesantren.
Volunteers carrying a whiteboard for classroom use. 
Tahfiz students at another pesantren.
Volunteers taking part in slaughtering the sheep as part of the feast after the program. 
4) Adakah pihak saudara mempunyai perancangan untuk mengadakan projek yang sama di Malaysia pada suatu hari nanti?
Shameer and few copies of Al-Quran to be distributed.
-Setakat ini target projek kami yang seterusnya masih lagi di Bandung kerana terdapat banyak lagi pesantren yang memerlukan perhatian dan bantuan dari segi pembangunan pendidikan. Mungkin pada masa akan datang kami juga akan membuat program ini di Malaysia dan pelaksanaannya mungkin berbeza berbanding di Indonesia kerana pembangunan pendidikan di negara kita adalah lebih baik. 

5) Bagaimanakah caranya untuk orang ramai turut serta dan mengeluarkan sumbangan dalam program Wakaf Quran selepas ini?
Shameer's style of saying goodbye.

-Bagi yang ingin menyumbang dana wakaf untuk program yang akan datang, anda boleh hubungi saya Shameer Shaari di talian 013-2021998 atau terus bank in wang yang ingin anda salurkan ke akaun bank CIMB Syarikat Etikad Cipta (No akaun 14070000305105). Anda juga boleh melawati Facebook Page Program Wakaf Quran (UniKL) dan pihak kami sentiasa bersedia untuk membantu anda di sana. 


THE END

    "Program Kembara Ilmu UniKL (Wakaf Quran)" is definitely one of the best option for all of you to start a good deed today; perhaps you guys and girls can start small by giving alms (bersedekah) or donating your money to the nearest mosque, orphanage, old folks home or wherever possible. Remember that a small amount of money spent the right way will always effect the eternity and Hereafter. I give all my salute and respect to this group of UniKL MIIT students for taking a small but meaningful step in helping the underprivileged citizens and in fact this is a sweet Malaysia-Indonesia brotherly affair.
 

    Here is a little help that I need from all of you; since Shameer and his friends are going over there again in a near future so perhaps my dear blog readers can help to spread the news by sharing this blog post to any personnel or organization who are willing to contribute in this kind of Corporate Social Responsibilities (CSR) programs. Remember that this kind of program is important for your saham akhirat if it is done very sincerely; so until we meet again, take care and keep helping the others yeah!

26 comments:

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

alhamdulillah.. good things they do :)

Azham Vsvc said...

Zuan: hehe...syukur alhamdulillah bakal pemimpin negara kita ni :)

Nick Nashram said...

bagusnye kalo ade program macam ni..masa kat upsi dulu pun ade jugak program berbentuk islamik pergi ke kemboja..saham di BSKL bnyk xde guna jugak kalo saham di akhirat kosong..this is a good way to spread dakwah :)

Wan Ahmad Izudean said...

alhamdulillah :)

Ibnu Kassim said...

it sure a great experience isnt it? program like this make us realize there are a lots of them out there...

Azham Vsvc said...

Nick: Wah main saham BSKL eyh? hehehe....Nick join tak pergi Kemboja tu? hehehe....insyaallah nak gunakan blogging ke arah kebaikan gak, buat blog post macam ini :)

Ized: hehe...syukur alhamdulillah :)

Ibnu Kassim: hehe...I am sure it is! There are a lot of underprivileged citizens who need our attention, and aid :)

anamizu kaito said...

wahhhh alhamdulillah ada program
camni kan Azham.. insyaAllah moga2
lepas ni ramai lg yg akan buka
mata.. sama2 lah kita sumbangkan
mana yg perlu utk saham akhirat :)






slm syawal,
cik ana

Iffah Afeefah said...

BESTNYE

bagus diorg buat cmni

cm ritu ade gak pasal ni, derma kat surau

U mne tak pasti pulak

hope usaha diorg diberkati Allah

R.T.W said...

Great deeds there. If they too ever think about Wikipedia BM. That too can count one of the good deeds. Sharing knowledge. =)

Azham Vsvc said...

Cik Ana: hehe moga2 makin ramai mahawiswa/i sedar tntg kepentingan program2 tanggung jawab sosial sebegini huhuhu.....

Iffah: hehe...teringin nak join hehe...nampaknya kena usahakan sendiri heheheh

RTW: yeap sharing knowledge is power...it's is a contribution jugak! Macam jadi cikgu dan mengajar, mudah-mudahan amalan ini diterima Allah :)

dilladoodledat said...

saya student unikl miit ! wow bangganyaaa ;D

Akue Achik said...

Alhamdulillah..muda2 dah buat good thing like this..keep it up!

Nisa Greennnpanda said...

It's really great, what those students are doing.. Sure, I'll try to spread about this programme in my post. Hihi~..

Azham Vsvc said...

dilladoodledat: haha serious? Pernah nampak poster program ni tak? Kenal Shameer Shaari? hehehehe

Achik: hehe yeap muda2 mcm ni la kenal start, sayang IPG tak byk program2 mcm ni, out of the curriculum needs.

Nisa: hehe...alhamdulillah syukur. Terima kaseh kerana sudi menyebarkan dakwah yang tidak seberapa ini :)

Cikgu Ma said...

bagus jugak program mcm ni...memang patut muda mudi join

Arau Blogger said...

salam perkenalan , derma satu vwagen , menabung

Azham Vsvc said...

Cikgu Ma: hehee....alhamdulillah syukur masih ada muda mudi yang boleh menjadi tonggak negara bukan?

Arau Blogger: hehe...terima kaseh kerana menderma hehehehe :)

syAzAnA said...

Subhana-Allah, baiknya mereka. Tak tahu nak cakap apa. Speechless. Semoga Allah sentiasa merahmati mereka. Amin. :)

LadyBird said...

bagus program macm ni, dpt melatih pemimpin masa depan.. langkah yg bijak tuk pembentukan ummah bg generasi seterusnya nanti :D..

Azham Vsvc said...

Syaz: Insyaallah, moga Shameer dan rakan-rakan mendapat lebih byk sokongan wang ringgit untuk menjalankan aktiviti seterusnya.

LadyBird: hehe...tu la kan mereka tak lupa pada orang lain yang memerlukan. Terasa insaf sangat huhuhu...

boni kacak said...

satu program yang sangat2 bermanfaat kepada semua.. gud job bro :)

Azham Vsvc said...

boni kacak: hehe...yeap sangat menarik. Moga program2 sebegini dpt membuka mata mahasiswa/i tentang kepentingan untuk membantu orang lain :)

Mira Adzlia said...

bagus la program cmni....ke arah kebaikan...smuge mrk truskn usaha...chaiyokk!! (^_^)

Azham Vsvc said...

Mira Adzlia: hehe....betul betul betul....syabas kepada Shameer dan rakan-rakan :)

Yousof said...

Hari ni baru ada can nak baca entri ni secara keseluruhan.. ;)


Semoga usaha diaorang mendapat diberkati oleh-Nya. InsyaAllah. Beruntung diaorang dapat peluang join kerja murni ni.. Harap² satu hari nanti aku dapat join.



Azham Vsvc said...

Ucop: hehe...thanks tau sebab sudi selongkar blog post yg lama2 untuk tinggalkan komen....aku hargai sgt huhuhu....

("-")