(",)

LoveHateFollowers

Wednesday, November 14, 2012

Sticker Stories with Yousof Ngadi


 

    I have an online friend named Yousof; he has a cool "blue" blog and he is a very artistic blogger with skills ranging in writing, photo editing, photography and graphic design. Today, I would like to emphasize on Yousof's talent in graphic designing for his "sticker business" on pelekatku.blogspot.com. Let us get to know Yousof first before we go deeper into his sticker business and his other passions in life.
:Yousof's Profile:

Name: Mohd Yusof Bin Ngadi
Nickname: Yousof
Birth date: 5th May 1988
Origin: Kota Tinggi, Johor
Hobby: Reading, karaoke, cycling
Educational background:
-Sek. Ren. LKTP Felda Air Tawar 1
-SMK. Air Tawar, Felda Air Tawar 2
-Malaysia Institute of Integrative Media (previously known as Akademi TV3).

:The Interview:
Pelekatku (it's sticker not kain pelikat)

1) Terima kasih saudara Yousof kerana sudi untuk ditemubual. Boleh saudara ceritakan serba sedikit tentang latar belakang saudara?
-Saya merupakan anak kesepuluh daripada sebelas adik beradik, mak dan bapa saya berketurunan Jawa jadi saya pun Jawa namun tidak fasih berceloteh dalam bahasa Jawa; satu fakta menarik tentang orang Jawa, mereka menggelarkan anak kedua terakhir sebagai 'sapian'. Sekarang saya bekerja sebagai seorang pereka grafik di sebuah syarikat pengiklanan bumiputera dan selain papan iklan, saya biasa mereka grafik untuk kain rentang (banner), banting (bunting) dan pelekat (sticker). 

2) Sejak bilakah saudara mula manulis blog dan apakah pendorong saudara pada waktu itu?
Bakat terpendam Yousof Ngadi
-Ini yang agak segan nak jawab kerana saya sudah lama menulis tetapi blog saya masih macam itu juga. 5 November 2008, itu adalah tarikh blog pertama saya diwujudkan (sekarang sudah menjadi blog kedua) dan sejujurnya saya terpengaruh dengan blogger yang mampu menjana pendapatan hanya melalui blog sedangkan saya sendiri tidak tahu apa-apa pasal blog. Tidak lama selepas itu, saya mula berasa bosan kerana blog saya tidak mampu menarik perhatian pembaca apatah lagi menjana pendapatan melalui iklan. Pada masa yang sama, saya selalu membaca blog seorang kawan rapat dan akhirnya saya terfikir untuk membuat satu blog peribadi dan saya tidak akan lupa blog kawan saya itu kerana ia adalah sebab mengapa saya masih menulis blog sehingga kini. 

3) Saudara sekarang terlibat dengan perniagaan "online" iaitu penjualan sticker. Apakah cerita di sebalik perniagaan dan minat berkenaan? 
"Sticker" untuk gitar, bergaya!
-Ya, ini boleh dikatakan sebagai kerja separuh masa yang sangat menyeronokkan bagi saya. Saya sebenarnya terlibat secara kebetulan; jika dilihat di internet, ramai peniaga perempuan yang aktif berniaga tudung, baju dan sebagainya tetapi tidak ramai yang menjual pelekat (readymade/custom) terutamanya secara online. Sejak daripada itu saya mula berniaga secara perlahan-lahan dengan menjual dan menghadiahkan pelekat kartun kegemaran kepada rakan-rakan blogger sebagai pengenalan perniagaan saya itu. 
Untuk pengetahuan semua, blog pelekatku.blogspot.com itu bermula sebagai blog pertama yang terbengkalai dan akhirnya diberi nafas baru untuk dijadikan platform perniagaan online saya. Semakin lama saya semakin memahami kehendak pelanggan dan rasa penat itu akan hilang lebih-lebih lagi apabila  ada pelanggan yang memuji hasil kerja saya. 

4) Berapakah harga bagi setiap tempahan pelekat dan apakah jenis pelekat yang ditawarkan?
-Saya kategorikan pelekat ini kepada dua jenis termasuk rekaan dan kesemua pelekat ini dihasilkan menggunakan plastik berkualiti tinggi. Bagi pelekat cetakan dakwat/inkjet sticker (putih/lutsinar) bersaiz 4 cm x 4 cm,harganya adalah:

100-200 pcs= 35 sen/pc
300-500 pcs= 30 sen/pc
600-1000 pcs= 25 sen/c (free delivery)
1000pcs ke atas= 20 sen/pc (free delivery)

dan pelekat cetakan dakwat/inkjet sticker (putih/lutsinar) bersaiz saiz 8cm x 8 cm dijual dengan harga: 

100-200 pcs= 75 sen/pc
300-500 pcs= 65 sen/pc (free delivery)
600 pcs ke atas= 55sen/pc (free delivery)

Bagi pelekat potong atau "cut out sticker" yang pantul cahaya atau biasa, harganya bergantung kepada saiz yang dikehendaki pelanggan. 
Yousof juga mengambil tempahan kad nama/perniagaan 
5) Bagaimanakah pula cara untuk orang ramai menghubungi saudara untuk menempah pelekat? 
Sticker untuk majlis perkahwinan hasil rekaan Yousof
-Mereka yang berminat dengan hasil kerja saya boleh terus melawat blog perniagaan online saya di http://pelekatku.blogspot.com atau emel saya di yusofbinngadi@gmail.comSambil-sambil online tu boleh juga singgah blog utama http://youthyousof.blogspot.com dan jangan risau tentang mod penghantaran tempahan pelekat kerana saya menggunakan perkhidmatan PosLaju dan PosEkspress sekiranya urusniaga kita menjadi. 

4) Sempat juga saudara membahagikan masa di antara bekerja, menulis blog dan juga menyiapkan tempahan?
Pelekat telefon yang sangat "cool" kan?
-Kebetulan bidang kerja saya juga adalah dalam sektor yang sama; majikan juga amat memahami minat saya jadi tidak ada masalah untuk saya fokus kepada tempahan apabila ada masa terluang pada waktu petang setelah kerja di pejabat berkurangan. Apabila pelanggan sudah mengesahkan "design" setelah 2-3 kali diubah, saya akan mula mencetak pelekat yang selalunya mengambil masa 1-2 hari sahaja dan saya kan kopek dan potong mengikut saiz sampul dan sedia untuk diterbangkan melalui PosEkspress. 

5) Setakat ini apakah lakaran pelekat yang paling saudara sayang?
-Lakaran yang paling saya sayang tentulah lakaran kartun diri saya sendiri walaupun ia jauh lebih kacak daripada diri saya yang sebenar. Pada mulanya kartun itu adalah untuk projek t-shirt saya dan kawan pada suatu masa dahulu namun disebabkan kekurangan peruntukan, kami hanya mampu mencetak tulisan sahaja pada t-shirt berkenaan. Ramai kawan-kawan anak saudara saya yang membeli pelekat kartun saya itu, syukur!
"Sticker Bomb" untuk laptop, sangat menarik!


Saya tetap suka hampir semua lakaran pelekat yang telah dijual namun tidak semua lakaran yang dihasilkan merupakan idea saya sepenuhnya. Ada juga lakaran pelanggan yang disunting oleh saya dan ada juga yang diambil contoh daripada internet. 

:The End:


    That's all the time we have for our interview and for those who are interested in purchasing stickers for business/name card, sticker bomb, wedding stickermug sticker and all, please head on to pelekatku.blogspot.com or email Yousof at yusofngadi@gmail.com for more information. I am interested in getting my own sticky sticker soon so Yousof, please design a sticky sticker name card for me yeah! Take care and God bless you people :)

31 comments:

Syazwan Che Deraman said...

good business for him!
la, dah pangkat abang yousof ni.
hehe

bro.
pasal cooking tu.
hari tu puan jamaliah ada call.
then talian dia terputus.
mungkin dah habis kredit.

that time i was busy teaching.
then takda call dah from her.

wan rasa macam susah je.
sebab wan memang tak reti masak
then sekarang ni sangat busy.

CekbOlat-bOlat said...

seriusly . beliau sangat berbakat . dan mampu pergi jauh .

bace entry ni naik bulu roma ntah kenapa . sbb bolat respect dia . wohooo.

chemay said...

wahhhh another interview from azhamm!
nice niceee.
:)

*hishhh. dah rasa teringin nak order sticekr dari usop pulak lepas baca entry ni. aaaaaaaa~

mazni md said said...

wow.. comel sticker dia...

Azham Vsvc said...

Syazwan: hehe dia memang pangkat Abang Ucop pon hehe....kalau berminat silalah tempah pelekat kat Ucop yea heheheh....

hehe pasal TV show tu biarkan je la, bukan rezeki kot? hehe

bolat: wah...serious meremang bulu roma? Fuh, syukur tercapai objektif hehe...senang2 bolat order la sticker kat Abang Ucop tu yea hehehe....

chemay: hehe...alhamdulillah syukur....sebenarnya interview ni terbengkalai sejak September lagi haha.....maaf yea Ucop hehehe....

order sticker tu, jangan tunggu lama2 hehehe....

mazni: hehe....order la satu hehehehe!

NARUMI ISOZAKI said...

Wahhhh.. I'm quite impressed wif dat sticker designer! Suka entri ni! Nt nak tempah time kawen. LOL

Hanie Dew said...

Mcm intvw betul face to face je azham.. good job.menarik skill meletak gambr gmbr tu di tmpt yg sepatutnya..

Hanie Dew said...

Wahhhh...mcm intvw face to face la..good job azham..menarik cara perletakkan gmbar gmbr tu..jd hidup intvw ni.

Azham Vsvc said...

Narumi: hehe....terbaik kan rekaan Ucop ni? Kalau berminat, boleh tempah sekarang...tak perlu tunggu waktu berkahwin hehe....

Hanie: alhamdulillah syukur...sebenarnya I berhutang dgn Ucop sejak September lagi....sekarang janji sudah ditepati hahaha!

anamizu kaito said...

wahhhh Usop in d house !!!
memang terer arrr Usop !
penah tempah sticker kat Usop.
ohsem arrr :)

Azham Vsvc said...

Cik Ana: wah...agaknya apalah sticker yg Cik Ana tempah ni? hehe....mesti menarik rekaannnya huhuhuhu

izudean ized said...

boleh lah tempah sticker untuk lekat kat lappy ni. tapi kalau tempah sikit boleh ke?

Edy Fee said...

perghhh stail giler semua.....yang key chain tu classmate edy ade buatkan,eheh

Azham Vsvc said...

Edy: hehe....mereka sangat-sangat berbakat hehe...Eh, Edy pun berbakat melukis ni hehe...nanti satu hari boleh interview Edy plak hehe...

Dkna Abza said...

fuh! boleh kautim harga nie :)

wisata bakti alam said...

kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

Azham Vsvc said...

Dkna: hehe...mesti dapat harga terbaik untuk member2 hehehe

wisata: terima kaseh kerana berkunjung yeah.... insyaallah akan dikunjungi semula :)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

bape sen dapat ni? lol ble nk interbiew aku plak? :P

ஜ miss klanika ஜ said...

boleh jadi wartawan dah hehe

Azham Vsvc said...

Zuan: Aik? Haritu kata segan? haha!

Klanika: Insyaallah satu hari nanti hehehe :)

anif abdullah| AA said...

teringin juga nak beli sticker kat usop ni.. nice2 belaka.haha

Yousof said...

Terharu + Terima Kasih = Me ;D


Sebagai blogger picisan, aku patut rasa bertuah sebab ada jugak blogger lain yang rajin dan sudi interview aku. Terima kasih promosinya Azham. Memang ramaaaaai lagi yang tak tau pasal pelekatku yang bajet comel tu.. hihi *terharu*

Azham Vsvc said...

AA: hehe jom kita ramai2 beli sticker kat Ucop, biar dia penat menyiapkan tempahan hehehe....

Ucop: Hehe, setelah sekian lama menanti hehe. Alhamdulillah syukur diberi kesempatan masa untuk menyiapkan temubual ini....Sebenarnya aku telah tertangguh semenjak September lagi....lama gila! So bila dah siap blog post ni, dan dibaca oleh rakan pembaca yang lain, aku bertambah seronok nak siapkan temubual yg lain heheh!

Yousof said...

Hehe akhirnya melekat juga komen aku dekat entri pelekat ni kan.. ;D


Haa macam tu yang bagus, bila dah rasa seronok jangan tangguh² lagi. Teruskan! hihi


#pasal header kau tu aku mintak maaf utk kesekian kalinya, kerja tiba² banyak. Yang bertanya pasal sticker pun boleh tahan banyak, nampak tak temubual ni dah membuahkan hasil? Thanks to Azham. ;D

Tapi jangan risau, aku tak lupa siapkan header kau..

Azham Vsvc said...

Ucop: hehe...sama-sama Ucop hehe....terima kaseh di atas peringatan....

by the way pasal header tu biarkan je dulu ko fokus je la kt pelekat tu dulu hehe...syukur alhamdulillah ramai yang bertanya kau...aku tumpang gembira hehehee

Airil Azmei(Sky EagLe) said...

suka pelekat kt guitar tu...cool habis

Azham Vsvc said...

Airil: Wah...kalau cool belilah satu hehe...mesti cun punya letak kt gitar kau hehehe!

ekabukanmakcikkau. said...

aku nampak sticker kat title tu pon aku dah boleh agak yusop. yelahh diakan toke sticker paling kacak ehemm kat mesia ni heheh *lepas ni mesti dia bagi aku sticker free punye hihi

Azham Vsvc said...

Ucop: hehe....wah tak sangka Ucop ada ikutan tersendiri hehe....siap ada peminat lagi tu hehehehe

Anonymous said...

saya suke sgt2 hasil kerja yusof... mg terbaikkkk...:)

Azham Vsvc said...

Anon: hurm...memang bagus kerja tangan Ucop ni...sangat berbakat!

("-")